Pomoc Żywnościowa na lata 2021 -2027
Od listopada 2023 roku można składać wnioski o pomoc w postaci produktów żywnościowych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od grudnia 2023 roku do października 2024 roku
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. – październik 2024 r
Cele szczegółowe: - Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych
Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z IP oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym
Przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu
Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne. Udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
- osoby z niepełnosprawnościami,
- osoby bezdomne,
- obywatele państw trzecich
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg15 , w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe - Groszek z marchewką 1,60 kg, - Koncentrat pomidorowy 0,96 kg, - Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe - Makaron jajeczny świderki 2,50 kg, - Mąka pszenna 4 kg, - Kasza jęczmienna 1,50 kg, - Płatki owsiane 1 kg - Herbatniki maślane 0,60 kg - Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne - Mleko UHT 6 l, - Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne - Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, - Szynka drobiowa 1,20 kg, - Pasztet wieprzowy 0,48 kg, - Szprot w oleju 0,68 kg.
5) Cukier - Cukier biały 4 kg,
6) Tłuszcze - Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe - Fasolka po bretońsku 1,50 k
Ostateczne ilości poszczególnych artykułów mogą ulec zmianie po rozstrzygnięciu postępowania przetargowego na zakup artykułów,